onsdag 28 april 2010

Finska struvor ca 35st /Tippaleivät - Recept

Finska struvor ca 35st /Tippaleivät - Recept: "2 msk ljummet vatten
1 tsk torrjäst eller 1/4 paket färsk jäst
2 1/2 dl mjölk
2 ägg
1 1/2 tsk socker
1/2 tsk salt
5 dl vetemjöl

Fritering:
kokosfett eller olja

Garnering: florsocker

Blanda vatten och jäst.Låt stå ca 5 min. Ljumma mjölken till 45-50 grader för torrjästen och till 37 grader för den färska jästen.
Tillsätt den till jästblandningen. Vispa ihop ägg,socker och salt.
Blanda i vätskan.Tillsätt mjölet lite i taget under kraftig omrörning.
Låt smeten jäsa övertäckt ca 1tim.
Värm fettet till 180 grader. Kontrollera med en termometer eller gör
'brödprovet'(Lägg ner en bit vitt matbröd i fettet.När brödet får fin guldbrunfärg,efter ca 1 min.,har fettet rätt temperatur.)
Lägg smeten i en pappersstrut eller spritspåse.Klipp ett smalt hål eller använd en sprits med smal rak spets.Tryck ut smeten i smala ringar lite ovanpå varandra.Fritera en eller två struvor åt gången tills de är vackert guldgula.Låt dem rinna av på hushållspapper.
Sikta över florsocker."

Inga kommentarer: