lördag 27 november 2010

Glöggtårta


På begäran kommer receptet på "Kryddig glöggtårta".


Botten

150 g pepparkakor

75g mejerismör (tex enilett)


Fyllning

4 gelatinblad

1 burk (2dl) vispgrädde

1 ask (200g) lätt naturell färskost

1 dl florsocker

en halv tsk kanel

en halv tsk kardemumma

1 apelsin; det rivna skalet

3 msk apelsinsaft


Ovanpå

4 gelatinblad

1 dl vatten

3 dl glöggkoncentrat


Krossa pepparkakorna, smält fettet och blanda det med pepparkakskrosset. Lägg ett bakplåtspapper på botten av en form med löstagbar kant (24 cm). Tryck ut pepparkaksblandningen till ett jämnt lager.


Låt gelatinbladen ligga i blöt i kallt vatten ca 10 minuter. Vispa grädden. Blanda florsockret och kryddorna med färskosten. Vänd ner vispgrädden i färskosten.


Hetta upp apelsinsaften och lös upp de väl urkramade gelatinbladen i saften. Låt gelatinblandingen svalna något och häll sedan den i fyllningen under omsorgsfull omrörning. Bred ut fyllningen på bottnen. Låt stelna i kylskåp i ca 3 timmar.


Låt gelatinbladen till det översta lagret ligga i blöt i kallt vatten i ca 10 min. Hetta upp vattnet i en kastrull. Lös upp de väl urkramade gelatinbladen i vattnet. Häll gelatinblandningen i en tunn stråle i glöggen under omrörning. Låt svalna en stund. Häll saftgelen försiktigt ovanpå den till hälften stelnade kakan, så att ostfyllningen inte blandas. Låt stelna i kylskåp i ca 4 h. Dekorera med kanelstänger.

1 kommentar:

Chipsoline sa...

Ska försöka göra en vegan-version, hoppas det är möjligt :)